Ви є тут

День працівників харчової промисловості

16.10.2020

В середині прекрасної пори золотої осені, в третю неділю жовтня, в нашій державі відзначається –  День працівників харчової промисловості.

8 серпня 1995 року в незалежній Україні Указом Президента № 714/95 було встановлено День працівників харчової промисловості котрий цього року припадає на 18 жовтня.

Харчова промисловість відіграє значну роль в економіці області та об’єднує молокопереробні, м’ясопереробні, борошномельно-круп’яні, олійно-жирові, плодоконсервні підприємства, виробників цукру, хліба та хлібобулочних виробів, кондитерських виробів, печива, мінеральної води, безалкогольних напоїв, пива, лікеро-горілчаних і тютюнових виробів та ін. У загальнообласному обсязі виробництва промислових товарів, продукція харчової промисловості займає майже третину і протягом останніх років питома вага її не зменшується. Навіть в умовах впливу світової фінансової кризи харчова промисловість вносить вагомий внесок у формування бюджетів всіх рівнів. Підприємства переробної промисловості працюють у напрямку впровадження нових технологій виробництва, розширення асортименту харчових продуктів, підвищення їх якості, безпечності та конкурентоспроможності.

В останні роки в усьому світі як ніколи гостро стоїть питання формування продовольчої безпеки. Саме працівники харчової промисловості одними з перших покликані вирішувати цю проблему.

За минулий рік в області було вироблено: 25,0 тис. т хліба та хлібобулочних виробів, 26,4 тис. т борошна, 10,2 тис. т круп, 36,3 тис. т молока обробленого рідкого (пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого, пептизованого), 7,6 тис. т вершкового масла, 13,1 тис. т сиру свіжого неферментованого, уключаючи сир із молочної  сироватки та кисломолочний сир, 15,9 тис. т сирів жирних, 33,5 тис. т йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків, 29,8 тис. т м’яса ВРХ та свиней свіжого чи охолодженого, 32,3 тис. т ковбасних виробів, 294,8 тис. т олії соняшникової нерафінованої, 182,0 тис. т цукру білого кристалічного бурякового, 6,5 тис. т кондитерських виробів цукрових, 11,1 тис. т шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, 21,7 тис. т печива солодкого і вафель, 16,5 млн. дал води натуральної мінеральної газованої та багато іншого. Позитивний результат в роботі демонструють молокопереробна, олійна-жирова та кондитерська галузі.

Протягом восьми місяців цього року в порівнянні з даним періодом минулого року приросту досягнуто у випуску масла вершкового жирністю не більше 85 % (на 9,4%), йогурту рідкого та сквашеного молока (на 37,6%), сиру свіжого неферментованого (на 10,2%), олії соняшникової нерафінованої (на 6,3%), зерна зернових культур плющені, перероблені в пластівці, лущені, обрушені, (крім рису) (на 67,4%).

Завдяки професіоналізму та невтомній праці працівників харчової промисловості, ця галузь є одним із лідерів в освоєнні нових методів та форм ринкового господарювання, в технічному і технологічному оновленні виробництва. Та галузь – це, в першу чергу, трудові колективи. На підприємствах харчової та переробної промисловості зайнято понад 23 тис. осіб, а це кожний четвертий, працюючий в промисловості області.

У це професійне свято кращим працівникам галузі вручаються державні нагороди, відзнаки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, грамоти Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради та Департаменту агропромислового розвитку за продуктивну роботу і величезний внесок у розвиток економіки держави.

Дипломом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України нагороджуються:

Бартошак В.А. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Пирятинський сирзавод»;

Гальченко Л.В. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Полтавахліб – 3»;

Головін Г.А. – Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробничий комплекс «Інтерагросервіс»;

Должиков В.Ю. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Глобинський м’ясокомбінат»;

Коваленко Р.В. – Приватне підприємство «Білоцерківська агропромислова група»;

Козуб О.В. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Полтавський комбінат хлібобулочних виробів»;

Ленець В.Г. – Товариство з обмеженою відповідальністю «ДиканькаМлин»;

Петров Д.В. – Фізична особа підприємець;

Солдатенко С.В. –  Товариство з обмеженою відповідальністю «Панем»;

Шаповаленко В.М. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Оржицький молокозавод».

Почесною грамотою Полтавської обласної державної адміністрації нагороджуються:

Бзенко О.М. – Товариство з додатковою відповідальністю «Миргородський хлібозавод»;

Онокій С.А. – Приватне підприємство ,,Білоцерківська агропромислова група” ;

Симоненко Л.М. – Товариство з обмеженою відповідальністю ,,Лубенський молочний завод ”;

Цілуйко В.А. – Приватне акціонерне товариство  ,,Кременчук м’ясо”;

Будкін В.В. – Товариство з обмеженою відповідальністю ,,Хорольський завод дитячих продуктів харчування ”;

Фесак М.О. –Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Маяк».

Грамотою Полтавської обласної ради нагороджуються:

Вдовенко Н. А. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Лубенський молочний завод»;

Вітенко Г. В. – Приватне акціонерне товариство «Кременчукмꞌясо »;

Марченко В.М. – Товариство з обмеженою відповідальністю «Білоцерківська промислова група»;

Олексієнко М. А. – Приватне акціонерне товариство «Миргородський завод мінеральних вод».

Від Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята - Дня працівників харчової промисловості!