Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчової продукції – потужний промисловий сектор агропромислового комплексу області, який об’єднує молокопереробні, м’ясопереробні, борошномельно-круп’яні, олійно-жирові, плодоконсервні підприємства, виробників цукру, хліба та хлібобулочних виробів, кондитерських виробів, печива, мінеральної води, безалкогольних напоїв, пива, лікеро-горілчаних і тютюнових виробів. В загальнообласному обсязі виробництва промислових товарів, продукція харчової промисловості займає понад третину.
На сьогодні в області здійснюють діяльність 10 потужних молокозаводів (загальна потужність 1220 тонн на добу), 6 м’ясокомбінатів (загальна потужність 345 тонн на добу), 10 хлібозаводів, 3 цукрових заводи із 5 існуючих (вироблено цукру за 2023 рік 229,2 тис. т), 2 птахофабрики, 2 виробники олії.
Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчової продукції традиційно займає провідну роль в економіці області. Середньорічний обсяг реалізації продукції підприємствами галузі за 2023 рік становить 49,4 млрд. грн.
З основних видів харчових продуктів протягом 2023 року в області було вироблено: 19,8 тис. т хліба, 10,6 тис. т печива, 31,1 тис. т борошна, 5,6 тис. т вершкового масла, 7,6 тис. т плавленого сиру, 582 т м’яса ВРХ, 385,0 тис. т кормів для годівлі сільськогосподарських тварин та інше.
Індекс промислової продукції у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за 2023 рік в порівнянні з 2022 роком становить 112,6 %.