Ви є тут

Харчова промисловість Полтавщини

07.06.2023

Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчової продукції - потужний промисловий сектор агропромислового комплексу області, який об’єднує молокопереробні, м’ясопереробні, борошномельно-круп’яні, олійно-жирові, плодоконсервні підприємства, виробників цукру, хліба та хлібобулочних виробів, кондитерських виробів, печива, мінеральної води, безалкогольних напоїв, пива, лікеро-горілчаних і тютюнових виробів. В загальнообласному обсязі виробництва промислових товарів, продукція харчової промисловості займає понад третину.

На сьогодні в області здійснюють діяльність 10 потужних молокозаводів (загальна потужність 1220 тонн на добу), 6 м’ясокомбінатів (загальна потужність 345 тонн на добу), 10 хлібозаводів, 3 цукрових заводи із 5 існуючих (вироблено цукру 147,2 тис. тонн), 2 птахофабрики, 2 виробники олії.

Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчової продукції традиційно займає провідну роль в економіці області. Середньорічний обсяг реалізації продукції підприємствами галузі за 2022 рік становить 42,4 млрд. грн.

З основних видів харчових продуктів протягом 2022 року  в області було вироблено: 31,1 тис. т хліба та хлібобулочних виробів, 25,8 тис. т борошна, 6,5 тис. т вершкового масла, 6,7 тис. т плавленого сиру, 800 т м’яса ВРХ, 395,5 тис. т кормів для годівлі сільськогосподарських тварин та інше.

Індекс промислової продукції у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за 2022 рік в порівнянні з 2021 роком становить 98,6 %.