Ви є тут

Харчова промисловість Полтавщини

28.09.2017

Харчова промисловість Полтавщини - це потужний промисловий сектор агропромислового комплексу, який є одним із стратегічних напрямків в забезпеченні продовольчої безпеки як для області, так і України.

Галузь в області представлена вісімнадцятьма її підгалузями і налічує майже 120 великих та середніх підприємств. Це − молокопереробна, яка включає 14 підприємств, м’ясопереробна (9), цукрова (6), олійно-жирова (6), борошномельно-круп’яна (10), плодоконсервна (3), виробництво хліба та хлібобулочних виробів (20), макаронних виробів (1), кондитерських виробів, печива, тістечок (7), лікеро-горілчана (2), спиртова (1), з виробництво пива (1), мінеральної води та інших безалкогольних напоїв (6), тютюнових виробів (1) та ін.

Крім того, в області функціонує більше 500 малих підприємств та міні цехів, які здійснюють переробку сільськогосподарської продукції.

На підприємствах галузі (з чисельністю найнятих працівників 10 осіб і більше) зайнято майже 23 тис. осіб, а це кожний п’ятий, працюючий в промисловості області.

За оперативними даними Головного управління статистики у Полтавській області індекс промислової продукції виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів в області за 2016 рік, у порівнянні з 2015 роком, становив 100,3% (за 2015 рік даний показник проти попереднього року складав 96,7%).

З основних видів харчових продуктів протягом 2016 року в області було вироблено: 35,0 тис. т хліба та хлібобулочних виробів, 85,1 тис. т борошна, 14,2 тис. т круп, 41,4 тис. т молока обробленого рідкого (пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого, пептизованого), 17,4 тис. т вершкового масла, 10,0 тис. т сиру свіжого неферментованого, уключаючи сирну сироватку та кисломолочний сир, 13,6 тис. т сирів жирних, 37,2 тис. т йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків, 54,0 тис. т м’яса ВРХ та свиней свіжого чи охолодженого, 33,8 тис. т ковбасних виробів, 228,2 тис. т олії соняшникової нерафінованої, 297,8 тис. т цукру білого кристалічного бурякового, 64,5 тис. т кондитерських виробів цукрових, 16,0 тис. т шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, у пакованнях масою менше 2 кг, 27,3 тис. т печива солодкого і вафель, 12,2 млн. дал води натуральної мінеральної газованої та багато іншого.

Аналіз динаміки виробництва показує, що у 2016 році в порівнянні з попереднім роком збільшився випуск свіжого чи охолодженого м’яса великої рогатої худоби та м’яса свиней (на 4,1 тис. т), олії соняшникової нерафінованої та її фракцій (на 2,7 тис. т), сиру свіжого неферментованого (недозрілого і невитриманого; уключаючи сир із молочної сироватки та кисломолочний сир) (на 1,3 тис. т), хліба та виробів хлібобулочних, нетривалого зберігання (на 2,2 тис. т), печива солодкого і вафель (на 0,7 тис. т), цукру білого кристалічного бурякового (на 88,2 тис. т), вод натуральних мінеральних газованих (на 0,3 млн. дал).

Водночас зменшився випуск виробів ковбасних (на 3,1 тис. т), молока рідкого обробленого (пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого, пептизованого) (на 4,0 тис. т), масла вершкового (на 1,5 тис. т), сирів жирних (на 1,0 тис. т), йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 4,2 тис. т), борошна (на 8,6 тис. т), круп (на 3,3 тис. т), виробів кондитерських цукрових (у т.ч. шоколаду білого), що не містять какао (на 2,9 тис. т).

Реалізовано продукції (без ПДВ та акцизу) підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за 2016 рік на суму 28,3 млрд. гривень, що становить 22,5% від загального обсягу реалізованої промислової продукції по області.

Фонди споживання основних продуктів харчування по області у 2016 році становили: м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) – 72,6 тис.т, молока та молочних продуктів – 312,2 тис.т, яєць – 409,1 млн.шт., хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – 147,9 тис.т, картоплі – 209,7 тис.т, овочів та баштанних продовольчих культур (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 270,1 тис.т, плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 68,8 тис.т, риби та рибних продуктів – 12,6 тис.т, цукру – 44,9 тис.т, олії – 16,3 тис.т.

На одну особу у 2016 році в середньому було спожито більше від відповідного показника по Україні молока та молочних продуктів на 8,4 кг (на 4,0%), яєць – на 19 шт. (на 7,1%), хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – на 2,2 кг (на 2,2%), овочів та баштанних продовольчих культур (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – на 24,8 кг (на 15,1%), картоплі – на 6,5 кг (на 4,6%) та менше плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – на 1,7 кг (на 3,4%), олії – на 0,3 кг (на 2,6%), риби та рибних продуктів – на 0,8 кг (на 8,3%), м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) – на 0,7 кг (на 1,4%), цукру – на 2,0 кг (на 6,0%).

За рівнем споживання овочів і баштанних продовольчих культур Полтавщина знаходиться на 1 місці серед інших областей України. По рівню споживання яєць область займає 5 місце, м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) і плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 9, молока та молочних продуктів – 12, риби та рибних продуктів – 13, картоплі – 14, хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – 16, олії – 17 та цукру – 21.