Ви є тут

Харчова промисловість Полтавщини

09.02.2018

Харчова промисловість Полтавщини - це потужний промисловий сектор агропромислового комплексу.

Галузь в області представлена вісімнадцятьма її підгалузями. Це − молокопереробна, яка включає 20 підприємств, м’ясопереробною (10), цукровою (5), олійно-жировою (6), борошномельно-круп’яною (10), плодоконсервною (3), виробництва хліба та хлібобулочних виробів (20), кондитерських виробів, печива, тістечок (7), мінеральної води та інших безалкогольних напоїв (5) та ін.

Маючи потужний промисловий потенціал, харчова галузь за підсумками 2017 року забезпечила 18% загального обсягу реалізованої промислової продукції по області та 6,3% відповідного загальноукраїнського показника.

Підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за рік було реалізовано продукції (без ПДВ та акцизу) на суму 28,5 млрд. гривень.

З основних видів харчових продуктів протягом 2017 року (за оперативними даними Головного управління статистики у Полтавській області) в області було вироблено: 31,8 тис. т хліба та хлібобулочних виробів, 54,2 тис. т борошна, 13,4 тис. т круп, 38,0 тис. т молока обробленого рідкого (пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого, пептизованого), 13,3 тис. т вершкового масла, 10,0 тис. т сиру свіжого неферментованого, уключаючи сирну сироватку та кисломолочний сир, 13,5 тис. т сирів жирних, 30,4 тис. т йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків, 47,9 тис. т м’яса ВРХ та свиней свіжого чи охолодженого, 36,6 тис. т ковбасних виробів, 267,3 тис. т олії соняшникової нерафінованої, 230,8 тис. т цукру білого кристалічного бурякового, 67,6 тис. т кондитерських виробів цукрових, 19,2 тис. т шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, у пакованнях масою менше 2 кг, 29,8 тис. т печива солодкого і вафель, 13,0 млн. дал води натуральної мінеральної газованої та багато іншого.

У порівнянні з 2016 роком збільшилось виробництво виробів ковбасних (на 2,8 тис.т), олії соняшникової нерафінованої та її фракцій (на 39,1 тис.т), сиру свіжого неферментованого (на 62 т), печива солодкого і вафель (на 1,9 тис.т), шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао (на 3,1 тис.т), виробів кондитерських цукрових (на 3,1 тис.т), вод натуральних мінеральних газованих (на 779,1 тис.дал), напоїв безалкогольних (на 389,6 тис.дал).

Вагомий внесок харчовиків області в державні обсяги виробництва.

Так, підприємствами Полтавщини було вироблено за минулий рік від загальноукраїнського обсягу: 17,6% - м’яса свиней, 14,8% - виробів ковбасних, 14,9% - сиру свіжого неферментованого, 12,3% - масла вершкового, 11,3% - сирів жирних, 37,6% - виробів кондитерських цукрових, 11,7% - цукру, 11,5% печива і вафлів, 17,8% - вод натуральних мінеральних газованих і т.д.

 

Фонди споживання основних продуктів харчування по області у 2016 році становили: м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) – 72,6 тис.т, молока та молочних продуктів – 312,2 тис.т, яєць – 409,1 млн.шт., хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – 147,9 тис.т, картоплі – 209,7 тис.т, овочів та баштанних продовольчих культур (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 270,1 тис.т, плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 68,8 тис.т, риби та рибних продуктів – 12,6 тис.т, цукру – 44,9 тис.т, олії – 16,3 тис.т.

На одну особу у 2016 році в середньому було спожито більше від відповідного показника по Україні молока та молочних продуктів на 8,4 кг (на 4,0%), яєць – на 19 шт. (на 7,1%), хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – на 2,2 кг (на 2,2%), овочів та баштанних продовольчих культур (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – на 24,8 кг (на 15,1%), картоплі – на 6,5 кг (на 4,6%) та менше плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – на 1,7 кг (на 3,4%), олії – на 0,3 кг (на 2,6%), риби та рибних продуктів – на 0,8 кг (на 8,3%), м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) – на 0,7 кг (на 1,4%), цукру – на 2,0 кг (на 6,0%).

За рівнем споживання овочів і баштанних продовольчих культур Полтавщина знаходиться на 1 місці серед інших областей України. По рівню споживання яєць область займає 5 місце, м’яса та м’ясних продуктів (включаючи субпродукти та жир-сирець) і плодів, ягід та винограду (включаючи консервовану та сушену продукцію у перерахунку на свіжу) – 9, молока та молочних продуктів – 12, риби та рибних продуктів – 13, картоплі – 14, хлібних продуктів (хліба та макаронних виробів у перерахунку на борошно; круп, борошна, бобових) – 16, олії – 17 та цукру – 21.